Arduino projects

 

Kitchen timer - Konyhai időzitő

 

>>> Download sketch <<<
A kód nem kereskedelmi célra szabadon felhasználható az eredeti készítő és forrás megjelölésével
The code is free to use for non-commercial use, by mentioning the original author and source

 

Mivel a párom kínai időzítője bemondta az unalmast, adta magát hogy ezen a projecten keresztül ismerkedjek az Arduinoval, így ez lett az első önálló projectem.

Az időzítő kezelése nagyon egyszerű, összesen három mikrokapcsolót használ (plusz az áramforrás billenőkapcsolója). A gombokkal a riasztási időt lehet percben megadni (FEL/LE) ami a két számjegyes 7 szegmenses kijelzőn látható, illetve elindítani/megállítani a harmadik gombbal.

Visszaszámlálás közben a hátralévő időt percekben mutatja, de a LE gomb megnyomásával a másodpercek is láthatóak, a FEL gombbal pedig a percek és másodpercek váltakoznak. A piros LED villogása is jelzi a folyamatban levő visszaszámlálást.

A megadott idő eltelte után fény- és hangjelzéssel riaszt, ami a Start/Stop gombbal leállítható. Ennek hiányában a forráskódban megadott idő letelte után is megáll a riasztás (hogy ha senki nincs a közelben, ne szívja le végkimerülésig az elemet), ilyenkor a piros LED folyamatosan világítva marad.

Ha senki nem nyúl az időzítőhőz, egy idő után energiatakarékossági okból "aludni megy", ahonnan a Start/Stop gombbal ébreszthető fel. A használt feszszabályzó miatt viszont valamennyi áramot így is fogyaszt, szóval érdemes a billenőkapcsolóval teljesen kikapcsolni.

A visszaszámlálás elindításakor a beállított idő az EEPROMba kerül elmentésre, ami a következő bekapcsolásnál megjelenik.

A 9V-os elem helyett 5V-os áramforrás is használható, ehhez egy kéttüskés csatlakozót kapott a szerkezet. Energiatakarékos chip (pl. ATMega8A) használatával három, vagy akár két 1.5V-os ceruzaelemről is működtethető (és ilyenkor, mivel nincs feszültségszabályzó ami alvó állapotban is jelentős fogyasztást produkálna, akár folyamatosan is csatlakoztatva maradhat).

Annak érdekében hogy ne kelljen minden bekapcsolás után másodperceket válni a szerkezet feléledésére, nincs a chipben bootloader, a program az Arduinot programozóként (ArduinoISP) használva került az ATMega8-ra.